LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina vrea mai mult decât promisiunea unor „uşi deschise” din partea NATO. Zelenski: „Nu e suficient!”

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina vrea mai mult decât promisiunea unor „uşi deschise” din partea NATO. Zelenski: „Nu e suficient!”

Este a 323-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut miercuri Alianţei Nord-Atlantice să facă mai mult decât doar să promită că Ucraina va avea uşa deschisă la summitul din iulie de la Vilnius.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:00 Ucrainenii au cumpărat peste 250.000 de obligațiuni militare în valoare de 6 milioane de dolari

Ucrainenii au folosit aplicația de stat Diia prin care au achiziționat peste 250.000 de obligațiuni militare, în valoare de 6 milioane de dolari. Aceștia au contribuit la o inițiativă guvernamentală de strângere de fonduri pentru echipamente militare și medicale.

Obligațiunile sunt destinate armelor, căștilor, armurii și medicamentelor pentru „eliberarea rapidă a Donețk, Mariupol, Sevastopol, Enerhodar și a altor orașe ocupate”, a scris Fedorov, potrivit Kiev Independent.

UPDATE 04:00 Marea Britanie confirmă că va trimite tancuri în Ucraina

Guvernul britanic a spus că intenționează să furnizeze tancuri Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a decalrat că prim-ministrul Rishi Sunak i-a cerut secretarului Apărării, Ben Wallace, să colaboreze cu parteneri pentru a accelera în perioada următoare sprijinul pentru ucraineni, inclusiv furnizarea de tancuri.

UPDATE 00:00 Un ofițer ucrainean afirmă că mercenarii grupării Wagner sunt sub influența substanțelor psihotrope, în Soledar

Taras Berezovet spune că mai mulți camarazi ucraineni au văzut comportamente greu de explicat, fără un consum de substanțe interzie, la mercenarii care luptă pentru ruși în Soledar.

„Elita armatei ruse a fost mutată de la Bahmut la Soledar. Numărul atacurilor asupra localității Bahmut a descrescut, iar asupra Soledarului a crescut foarte mult”, descrie analistul situația din estul Ucrainei, potrivit Libertatea .

UPDATE 20.56 General american: „Războiul din Ucraina s-ar putea încheia anul acesta”. De ce Putin nu va accepta o înfrângere pe teren

Războiul Rusiei cu Ucraina s-ar putea încheia în acest an, potrivit fostului general al armatei americane, Kevin Ryan, care a avertizat că Kremlinul va apela probabil la opțiunea îngrozitoare a armelor nucleare dacă Moscova se confruntă cu înfrângerea în conflict, relatează Business Insider.

Profesor la Harvard, fost director la Pentagon şi fost atașat al apărării în Rusia pentru SUA, generalul în rezervă Kevin Ryan este de părere că Rusia "ar folosi o armă nucleară înainte de a permite ca armata sa să fie învinsă pe teren".

Continuarea aici

UPDATE 20.07 Ucraina vrea mai mult decât promisiunea unor „uşi deschise” din partea NATO. Zelenski: „Nu e suficient!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut miercuri Alianţei Nord-Atlantice să facă mai mult decât doar să promită că Ucraina va avea uşa deschisă la summitul din iulie de la Vilnius.

Acesta a adăugat că ţara sa are nevoie de ''paşi fermi'' în contextul în care încearcă să adere la organizaţia transatlantică, transmit Reuters şi AFP. Detalii aici

UPDATE 18.58 Șeful Statului Major al armatei ruse, numit la conducerea așa-numitei „operațiuni militare speciale” din Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a numit miercuri un nou responsabil al comandamentului pentru invazia din Ucraina. Numit în octombrie la conducerea trupelor ruse angajate în războiul din țara vecină, generalul Serghei Surovikin a fost înlocuit cu șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov.

Valeri Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, a fost numit în calitate de comandant al forţelor armate combinate ruse care luptă în Ucraina.

Adjuncții săi sunt comandantul Forţelor Aerospaţiale ruse, generalul Serghei Surovikin, comandantul Forţelor Terestre, generalul Oleg Saliukov, precum şi șeful-adjunct al Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Aleksii Kim. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”